شرایط لازم برای طرح دعاوی خلع ید

۰
(۰)

دعوای خلع ید در واقع یک دعوای مالکیت است. این موضوع زمانی است که شخصی به طور غیرقانونی متصرف ملکی شده و مالک اصلی خواستار رفع تصرف و اخراج غیرقانونی از ملک خود می‌باشد. الیته طرح دعاوی خلع ید موضوع بسیار پیچیده و حقوقی است که حتما نیاز به یک وکیل ملکی با تجربه و متخصص دارد. دوستان عزیز برای تفهیم این موضوع با تیم حقوقی ما همراه باشد.

 

وکیل ملکی تهران

 

اصطلاح ” طرح دعوای خلع ید” به معنای رفع تصرف از متصرف با استناد به حکم دادگاه استفاده می‌شود. در قانون مدنی، تعریف دقیقی از دعوای خلع ید ارائه نشده است. با این حال، اساتید حقوق برجسته معتقدند که دعوای خلع ید به دعوی مالکیت تعبیر می‌شود. در این دعوی، مالک ملک مدعی است که ملک او به طور غیرقانونی، بدون قرارداد و بدون اجازه‌ی مالک قبلی توسط فرد دیگری متصرف شده است. در دعاوی خلع ید شما نیاز به یک وکیل ملکی در تهران دارید.

ماده قانونی طرح دعوای طرح خلع ید

بر اساس ماده ۳۰۸ قانون مدنی، در صورتی که متصرف در اختلافی با مالک قانونی باشد و تصرف او غیرمشروع باشد، مالک می‌تواند دعوای خلع ید را به دادگاه مطرح کند.

به طور کلی،طرح دعوای خلع ید به منظور تأمین حقوق مالکیت و رفع تصرف غیرمجاز از ملک اصلی ارائه می‌شود. متصرف غیرقانونی می‌تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد و دعوای خلع ید می‌تواند توسط یک وکیل ملکی یا حقوقی در دادگاه صالحه مطرح شود تا مالک اصلی حقوق خود را به دست آورد.

ارکان مورد نیاز برای طرح دعوای خلع ید

 

وکیل ملکی تهران

 

 طرح دعوای خلع ید در واقع یک دعوای مالکیت است که توسط مالک ملک اقامه می‌شود و هدف آن رفع تصرف غیرقانونی متصرف از ملک است. در این دعوا، مالک مدعی است که شخصی به طور غیرقانونی و بدون اجازه و قرارداد ملک او را تصرف کرده است و از دادگاه خواستار رفع تصرف نامشروع متصرف می‌شود.

استناد به ماده ۳۰۸ قانون مدنی، برای موفقیت در این دعوا، ابتدا باید مالکیت خود را بر مالکیت موضوع دعوی به اثبات برسانید. اگر خواهان اصلی دعوی مالک ملک نباشد و قادر به ارائه دلایلی برای اثبات مالکیت خود نباشد، باید ابتدا برای اثبات مالکیت خود اقدام کند و پس از دریافت حکم قطعی، طرح دعوای خلع ید کنند.

در مورد ضرورت احراز مالکیت قبل از طرح دعوی خلع ید، وحدت رویه شماره ۶۷۲ مورخ ۱/۱۰/۱۳۸۳ وجود دارد که مالکیت خواهان را برای طرح دعوی خلع ید ضروری می‌داند. بنابراین، در این حالت، طرح دعوی خلع ید قبل از احراز مالکیت مورد استماع قرار نخواهد گرفت.

نکات مهم در طرح دعاوی خلع ید

 

وکیل ملکی تهران

 

در صورتی که ملک به نام خواهان دعوی ثبت نشده باشد، برای احراز مالکیت خواهان نیاز به داشتن سند مالکیت نیست. در این مورد، حکم قطعی اثبات مالکیت که در دست خواهان باشد، کافی است برای طرح این دعوی توسط وکیل ملکی

هزینه دادرسی  طرح دعاوی خلع ید بر اساس ارزش معاملاتی املاک در هر منطقه تعیین می‌شود و مبنای محاسبه هزینه دادرسی قیمت منطقه‌ای ملک است، نه تقویم خواسته.

برای طرح دعوی خلع ید، خواهان باید غاصبانه بودن تصرفات خوانده و همچنین تصرف خود را در ملک اثبات کند. در این خصوص، بهتر است قبل از طرح دعوی، اثبات تسلط خوانده بر ملک انجام شود و سپس در خصوص طرح دعوی اقدام شود.

مطابق قانون و رای وحدت رویه شماره ۶۷۲، خلع ید از اموال غیرمنقول فرع بر مالکیت است. بنابراین، قبل از ورود به ماهیت خلع ید، احراز مالکیت ضروری است.

 طرح دعاوی خلع ید، برای ملک منقول امکان پذیر است؟

 

وکیل ملکی تهران

در طرح دعوای خلع ید، موضوع دعوا باید مالی غیر منقول باشد، به عبارتی دیگر، باید به ملکی اشاره کند که قابل انتقال نیست و شامل مواردی مانند زمین، خانه، آپارتمان و ساختمان‌های دیگر است. البته برای اطلاعات بیشتر باید با یک وکیل ملکی یا وکیل حقوقی حتما مشورت کنید.

طرح دعوای خلع ید برای رفع تصرف غیرقانونی و ناصحیح در این نوع املاک مثل زمین یا ساختمان‌ها اقامه می‌شود. به عنوان مثال، اگر شخصی بدون اجازه و بدون قرارداد مالکیت یک قطعه زمین را به خود اختصاص داده باشد، مالکیت خواهان را تحت تصرف قرار داده باشد یا در وضعیتی که مالکیت ملک به طور غیرقانونی به شخص دیگری منتقل شده باشد، دعوای خلع ید می‌تواند به منظور بازگرداندن ملک به مالک اصلی و رفع تصرف غیرمجاز اقامه شود.

به طور کلی، طرح دعوای خلع ید مرتبط با موضوعاتی است که مربوط به املاک غیر منقول می‌شود و هدف آن رفع تصرف ناصحیح و غیرقانونی است. این دعوا معمولاً با یک وکیل ملکی در مورد املاکی مانند زمین، خانه، آپارتمان و ساختمان‌های دیگر اقامه می‌شود که مالکیت آن‌ها قابل انتقال نیست.

چه کسی در دفتر ثبت مالک ملک شناخته می‌شود؟

 

وکیل ملکی تهران

ضمناً، برای ثبت مالکیت در دفتر املاک، ملاک مالکیت ثبتی است و بر اساس مواد ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت، شخصی را به عنوان مالک شناخته می‌شود که ملک به نام او در دفتر املاک ثبت شده باشد.

به طور خلاصه، در طرح دعوای خلع ید، مالک ملک مدعی است که شخصی به طور غیرقانونی و بدون اجازه ملک او را تصرف کرده است و مدعی است که تصرف آن شخص غیرقانونی و غیرمجاز است. هدف اصلی این دعوا، رفع تصرف نامشروع متصرف است و عدوانی بودن تصرف شرط ضروری برای تحقق غصب در این دعوا است.

مراحل دادگاهی طرح دعوای خلع ید

 

وکیل ملکی تهران

 

در مرحله اول از دعوای خلع ید، مالکیت خواهان باید توسط دادگاه احراز شود و این اطلاعات از طریق استعلام ثبتی حاصل می‌شود. دادگاه بررسی می‌کند که آیا ملک مورد ادعا فاقد سند رسمی است یا آیا نام خواهان در سند ثبت شده است. اگر ملک فاقد سند رسمی باشد یا به نام خواهان ثبت نشده باشد، دعوای خلع ید ممکن است بدون اثبات مالکیت رد شود.

دادگاه نیز باید تحقیقات لازم را در مورد تصرفات غیرقانونی و نامشروع انجام دهد. این تحقیقات شامل بررسی محلی، معاینه محلی و تأمین دلیل می‌شود. در دعوای خلع ید، غاصب باید مالی غیر منقول را در اختیار داشته باشد که متعلق به شخص دیگری است و تسلط غیرقانونی وی بر این ملک امکان استفاده و انتفاع از آن را محدود یا مسدود کند.

به طور کلی، برای اثبات دعوای خلع ید، مالکیت خواهان باید تأیید شود و دادگاه نیز باید تحقیقات لازم را در مورد تصرفات غیرقانونی و نامشروع انجام دهد.

طرح دعاوی خلع ید در ملک مشاع چگونه است؟

 

وکیل ملکی تهران

 

طرح دعوای خلع ید علیه مالکین مشاع، طبق ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی، در صورت صدور حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع، کل ملک خلع ید می‌شود. اما باید توجه داشت که تصرف خواهان در ملک مشاع ممکن است مشمول مقررات املاک مشاعی باشد.

در املاک مشاعی، هر شریک باید با اجازه سایر شرکاء تصرف کند و اگر تصرف بدون اجازه انجام شود، متصرف به عنوان ضامن محسوب می‌شود. به عبارت دیگر، اگر یک ملک بیش از یک نفر مالک باشند، طرح دعاوی خلع ید توسط یکی از آن‌ها کفایت می‌کند و حضور تمام مالکین الزامی نیست.

بنابراین، در طرح دعوای خلع ید علیه مالکین مشاع، اگر حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع صادر شود، کل ملک خلع ید می‌شود. اما تصرف خواهان در ملک مشاع ممکن است مشمول مقررات املاک مشاعی باشد و باید موارد مربوطه را در نظر داشته باشیم.

نکات مهم طرح دعوای خلع ید، در ملک ورثه

 

وکیل ملکی تهران

در صورتی که یکی از ورثه بدون اجازه سایر ورثه در ملک موروثی تصرف مادی کند و درخواست سایر ورثه برای تخلیه ملک را نادیده بگیرد، هر یک از ورثه می‌توانند طرح دعوی خلع ید را از دادگاه درخواست کنند.

باید توجه داشت که تصرفات متصرفین باید غاصبانه باشد و هیچگونه رابطه قراردادی بین آنها وجود نداشته باشد. به عبارت دیگر، تصرف باید به طور غیرقانونی و بدون اجازه انجام شده باشد.

در صورتی که درخواست تخلیه ملک توسط وراث صورت گیرد و تصرف متصرفان ادامه یابد، می‌توان به مطالبه اجرت المثل ایام تصرف نیز اقدام کرد. به عبارت دیگر، وراث می‌توانند از متصرفان وجهی را بابت استفاده از ملک در طول دوره تصرف درخواست کنند.

در نتیجه، در این موارد، ورثه‌ها می‌توانند از طریق دادگاه، به طرح دعوی خلع ید برای تخلیه ملک و در صورت لزوم، مطالبه اجرت المثل ایام تصرف نیز اقدام کنند. دوستان عزیزی که در این مورد نیاز به مشاوره دارند، می‌توانند از طریق کانال ارتباطی ما اقدام کنند.

برای طرح دعوی خلع ید در میراث چه کسانی باید حاضر باشند؟

برای طرح دعوی اینگونه موضوعات حقوقی همیشه نیازمند یک وکیل حقوقی ملکی هستید. برای طرح دعوی خلع ید، همه وراث حین الفوت مالک (فقید) باید به عنوان طرف دعوا قرار بگیرند. این به این معنی است که تمامی وراث باید در دعوی حضور داشته باشند.

اما اگر ملک توسط شخصی غیر از وراث به طور غاصبانه متصرف شود، در این صورت باید این شخص نیز به عنوان طرف دعوا قرار گیرد. به عبارت دیگر، افرادی که ملک موروثی را به طور غیرقانونی متصرف شده اند، نیز باید در دعوی حضور داشته باشند.

بنابراین، در دعوی خلع ید، طرفان اصلی شامل وراث حین الفوت مالک و شخصی که غیرقانونی متصرف شده است، باید به عنوان طرفان دعوا در نظر گرفته شوند.

چه دادگاهی برای طرح خلع ید صالح است؟

 

وکیل ملکی تهران

 

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوی خلع ید، دادگاه محل وقوع ملک مورد نظر است. باید توجه داشت که در مورد اموال غیرمنقول، صلاحیت رسیدگی به دعاوی به دادگاه‌های عمومی و حقوقی تعلق می‌گیرد، مگر اینکه مبلغ ملک کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد.

بنابراین، در صورتی که مورد خلع ید مربوط به یک ملک غیرمنقول باشد و مبلغ آن کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، دادگاه عمومی و حقوقی صالح برای طرح دعوی خلع ید خواهد بود. در غیر این صورت، دادگاه محل وقوع ملک مورد نظر برای رسیدگی به دعوی خلع ید انتخاب می‌شود.

بهترین وکیل ملکی تهران

 

وکیل ملکی تهران

 

آقای علی نیکجو یکی از بهترین وکیلان امور املاک  با بیش از ده سال تجربه در این زمینه، به عنوان یک متخصص حقوقی، در امور مربوط به پرونده‌های ملکی پرونده می‌پذیرد. 

خدمات حقوقی موسسه حقوقی آقای نیکجو شامل

  • تقاضای تحویل ملک
  • اقدام خلع ید
  • تنظیم سند رسمی ملکی
  • دعوای مستلزم بودن بر اخذ فرم مجزای مونتاژ (مخصوص ساختمان‌های دارای چندین واحد مستقل)

و سایر امور قانونی مرتبط با ملک می‌باشد. دوستان عزیزی که درگیر پرونده های ملکی هستند می‌توانند از طریق کانال ارتباطی ما اقدام کنند.

  • ۰۲۱-۲۶۳۷۳۰۵۴
  • ۰۹۱۲۳۶۴۴۲۴۷
  • info@alinikjou.com
  • تهران، زعفرانیه، مقدس اردبیلی، اول شادآور، پلاک ۱۵، طبقه ۲، واحد ۵

چه قدر به این محتوا علاقه داشتید؟

امتیاز خودتان را ثبت کنید

میانگین امتیازدهی: ۰ / ۵. تعداد ثبت امتیاز: ۰

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پیمایش به بالا